Om mig


Mitt intresse för fotografering vaknade till liv för ungefär 11-12 år sedan då jag skaffade min första digitalkamera. De första åren var jag tämligen oinsatt i de tekniska aspekterna av fotograferandet utan var bara intresserad av "point and shoot", dvs att knäppa av bilder och hoppas att några av dem blev bra. Mitt intresse för teknik gjorde sig dock påmint vilket ledde till att jag efter ett tag började experimentera med kamerans inställningar och upptäckte att jag kunde ta bättre bilder med kamerans manuella läge. Min dåvarande kamera hade, trots sina mer avancerade inställnings-möjligheter, ganska många begränsningar vilket fick mig att så småningom skaffa en lite mer avancerad modell - Min första systemkamera. Med systemkameran insåg jag snabbt att mina kunskaper var bristfälliga. Jag hade använt de manuella inställningarna utan att i detalj förstå förhållandet mellan bländaren och slutaren. Jag började intressera mig för teorin och lusläste allt jag kunde komma över på nätet i diverse foto-tekniska diskussions-forum. Jag har sedan dess lärt mig massor genom att vara ute och fotografera tillsammans med en vän som gett mig inspiration och många bra tips de senaste åren.

En av de saker jag lärt mig mest av är att tillämpa en självkritisk attityd - att hitta brister i de bilder jag tagit och förstå varför vissa bilder gör sig bättre än andra. Om man lyckas identifiera sina egna misstag och förstår hur de blev till så är det bara en fråga om att lyckas anpassa sin teknik därefter och på så vis undvika de vanligaste misstagen.

Motivation / ambition


Det som motiverar mig mest med fotografering som hobby är att det, till skillnad från många andra fritidshobbys, inte kräver någon speciell prestation eller tävlan för att man ska lyckas bli bra på det. Vem som helst kan bli en bra fotograf. Vare sig man är intresserad av det ur ett konstnärligt perspektiv eller man bara gillar att fånga intressanta saker på bild så är det i alla fall en oerhört belönande känsla när man lyckas ta den "perfekta bilden". Man utvecklas dessutom ständigt som fotograf och ens känsla för att se på bilder förändras också i takt med att man blir bättre.

Jag har egentligen inga större ambitioner att bli känd eller tjäna pengar på min hobby. Det är en belöning i sig när någon ger en beröm för bilder man har tagit. Jag ägnar mig i första hand åt fotografering därför att det är kul helt enkelt. Med det sagt så skulle jag ändå bli glad om jag lyckades få några av mina bilder publicerade i någon känd tidning. Jag har också en blygsam förhoppning att så småningom sälja förstoringar och canvas-tavlor av mina bilder till folk.

Min utrustning


Som fotograf ställs man tidigt inför valet av kamerasystem. Det är ganska viktigt att välja ett system man trivs med eftersom man med tiden investerar ganska mycket på objektiv och diverse annan utrustning. Majoriteten av alla fotografer idag väljer antingen Canon eller Nikon eftersom de är störst och populärast. Jag har dock istället valt ett relativt smalt märke/system som jag tycker passar mig: Olympus.

Då större delen av mina bilder är av typen makro/tele så lämpar sig Olympus systemet ypperligt med sin något större brännviddsförlängning eftersom man på så vis vinner lite extra avstånd jämfört med de andra systemen. Man slipper också alla problem med vinjettering och får även perfekt skärpa i bildens yttre kanter. Systemets korta fokalplan-avstånd gör det dessutom helt anpassningbart för objektiv-typer från andra system.

Min utrustning
Flytta pekaren över bilden för att identifiera föremålen

Olympus E-30

Min senaste systemkamera

Metz mecablitz 58 AF-1

Min blixt. Dubbla blixtrör, ledtal 58.

Olympus Zuiko ED 7-14mm F4.0

Distortionskorrigerad vidvinkel. Definitivt mitt finaste objektiv.

Olympus Zuiko ED 12-60mm F2.8-4.0 SWD

Normalzoomen. Bra skärpa och lång brännvidd i bägge ändarna för att vara en normalzoom.

Olympus Zuiko ED 50-200mm F2.8-3.5 SWD

Min nya telezoom. Spöar skiten ur de flesta andra teleobjektiv från andra tillverkare i samma prisklass. Mitt mest använda objektiv.

Olympus Zuiko EC-20 2.0x

Telekonverter med 2 gångers förstoring. Använder den huvudsakligen ihop med 50-200 telen.

Sigma 135-400mm F4.5-5.6 APO DG

Min gamla telezoom. Lång räckvidd. Till salu
(kontakta mig vid intresse!)

Sigma 105mm F2.8 EX DG

Min makro. Avbildningsskala 1:1. Mitt näst mest använda objektiv.

Vivitar Series-1 105mm F2.5

Ett gammalt helmanuellt OM-objektiv med grymt skarp Kiron-tillverkad optik.

Konica Hexanon 40mm F1.8

Ett äldre objekiv, ursprungligen avsett för Konicas AR-system. Jag har modifierat gängan så den passar utan adapter. Knivskarp optik. Använder den mest för porträtt-bilder.

Copyright

Bilderna på denna websajt får EJ användas i kommersiellt syfte utan upphovsrätts-innehavarens uttryckliga tillstånd.

Icke-kommersiell användning är endast tillåten med vissa förbehåll:

  • Bilderna får absolut inte beskäras eller modifieras på ett sätt som markant ändrar deras utseende.

  • Upphovsrättsinnehavarens namn måste nämnas i samband med bilden.

Design

Design, kod & grafik av Robin Calvin.

Denna websajt är skapad med enbart open source verktyg:

Stäng